Arrowshk

You give up a few things, chasing a dream.

SKAF och SKHRF, skillnaden.

Publicerad 2013-01-19 06:42:34 i Allmänt,

Jag har tävlat aktivt i 6 år, både i Skaf och i SKHRF.
Det jag framförallt stöter på är fördomar om Skaf och jag tänkte bara göra en liten redogörelse för hur saker och ting faktiskt ser ut.
 
Något av de största skillnaderna mellan Skaf och SKHRF är ju avsaknaden av korrigeringar i Skaf.
Detta är både på gott och ont, i Skaf ser man inte dessa krasher där föraren tvingat kaninen att hoppa stillastående på en stor kombination bara för att denne inte har någon korr kvar, samtidigt kanske det inte är helt rättvist att man kan vinna på att korra sig genom en bana.
 
Jag kan visserligen bara tala för Örebrohopparna då det är främst där jag tävlar (reser runt gör jag i SKHRF, det räcker), men jag upplever inte att folk missbrukar detta och korrar framför varje hinder för att kaninen ska klara så många hinder som möjligt, Visst ser man fler korrar i Skaf, men jag tycker det är bättre att korra ordentligt än att göra dessa fulkorrar och hitta på enga små knep som blir i SKHRF. Samtidigt kan jag dra ett litet exempel som hände för inte alls särskillt länge sedan
 
Stella fäller och är slö, för att få hjälp siktar hon beslutsamt snett redan när hon landar och knatar förbi nästa hinder utan att ens titta på det. Jag korrar således på varje hinder för jag har inte så mycket val, hon kan ju inte hoppa hindren på tvären. Stella går på detta vis på 1+0 och vinner, hon har tidsvarning i grunden och på håret att hon fick i finalen
 
Ayla är pigg och fräsh utan minsta fällning, hon är i sitt livs form och springer glatt på 1+1 utan en enda korr
 
Vem förtjänar certet?
I SKHRF skulle Stella gått i mål på ca 4+3, och det räcker mycket sällan till ett cert, många gånger får man inte ens placering på 7 fel.
 
Jag kan säga såhär, min personliga åsikt är att det funkar bra som det är, korrigeringar behövs ibland och ibland är de onödiga och överflödiga
 
Pinnarna från SKHRF räknas även i Skaf men inte tvärtom, now what's up with that?. Ärligt talat? jag har inte så stor koll, jag har aldrig brytt mej om att ta reda på varför. Någonting i mitt huvud säger att det är just för avsaknaden av korrigeringar samt att maxhöjderna är olika. Det är i alla fall det jag tycker varit mest logiskt, but hey, i can be wrong.
Annars är pinnarna precis som i SKHRF, 3 från lätt till msv, 3 från msv till svår, 5 från svår till elit. FÖRUTOM, i höjd och längd, där krävs bara två pinnar istället för tre.
 
Höjderna i Skaf är lite annorlunda från SKHRF. 
 
SKHRF                Skaf
Lätt = 30cm         Lätt = 25cm, max tre hinder får vara 30cm
Msv = 38cm        Msv = 35cm, max tre hinder får vara 40cm
Svår = 45cm       Svår = 40cm, max tre hinder får vara 45cm
Elit = 50cm          Elit = 50cm.
 
Krångligt att hålla reda på?, jag kan berätta att det finns fler regler om maxhöjder och banbygge i Skaf än så och som domare där behöver man ta sig en extra minut att kolla över banan så det verkligen stämmer med reglementet.
Det är inte som i SKHRF, där man kollar så höjder och längder inte överstiger maxmåtten, kontrollerar banan så den ser bra ut och sen är det bara att köra. Maxhöjderna är högre i SKHRF, men personligen gillar jag möjligheten att kunna variera banorna på ett väldigt bra sätt i Skaf. Samtidigt är det lättare att hålla koll på SKHRFs regler. Maxlängden i SKHRF är 45cm i lätt klass och 80cm i resterande, i Skaf har vi bara maxlängden 80cm för alla klasser.
 
Sen har vi myten om att det är väldigt ful hantering i Skaf. Återigen kan jag bara tala för Örebrohopparnas tävlingar, och där accepteras ingen dålig hantering. Det är sant att Skaf tillåter mer än SKHRF, det betyder inte att det automatiskt är tillåtet att misshandla sin kanin på Skafs banor. volter är ett typiskt exempel på skillnader. Voltar du i SKHRF får du en tillsägelse direkt, i Skaf är det helt ok att volta så länge kaninen inte stressas av det. Även där, både på gott och ont. Jag har själv sagt till en tävlande att korrigera kaninen istället för att volta när jag såg ett samband mellan stressen som ökade hos kaninen och volterna, sen har jag själv en kanin jag helst voltar om jag får välja, hon är nojjig och nervös och blir ännu nervösare av att bli hanterad på banan, något jag både tränar på och försöker vänta ut. Men på en av hennes dåliga dagar är det lättare och bättre att helt enkelt på ett lugnt sätt styra runt henne.
 
Lite tankar från en morgontrött Linnea som hoppas hon rätade ut några frågetecken istället för att krångla till det för er ännu mer.
 
en gratisbild bara för att inlägget behöver lite färg!

Bebisar

Publicerad 2013-01-15 01:25:51 i Allmänt,

Nu är det en vecka kvar innan Stella går in på den första av dagarna 31.
 
Jag började para om henne 22 dec och sedan höll jag på i flera dagar och fick till flertalet lyckade parningar under de dagarna, so i cross my fingers and hope!.
 
SM närmar sig, och just nu har jag fyra kaniner jag vill ha med mig, Ayla är ett givet kort, hon är stabil och säker i rakbana och framförallt har hon en förmåga att förbättra sitt resultat rejält allteftersom.
Mayden får också följa med, för hoppar hon så hoppar hon bra.
Lea får också följa med för skojs skull, jag förväntar mej ingenting men samtidigt har hon överbevisat mej så många gånger att jag måste låta henne följa med.
Sist har vi Sumo som ska med och hoppa längd. Han hoppade inte särskillt bra på Kafs längdSM men jag tror det har att göra med att han tappade intresset när vi började så kort och längde så långsamt, tror det förstörde för både Stella och Sumo om jag ska vara ärlig, men förhoppningsvis presterar han på detta längdSM.
 
Sen har jag en fundering på att para Mayden med Chips i år istället för Ascot, Ascot är ju fortfarande ung och fräsch så han håller ett tag till, det gör visserligen Chips också men skulle vara kul att prova då honorna Chips parat på sista tiden gått tomma allihopa och Mayden blir dräktig med bara en blick.
... Sen är det ju ingen hemlis att jag gillar Chips barn...
 
Sen är det Lea och Demo, tror jag ska para både Mayden och Lea direkt efter RakSM, så hinner dem debutera och tävla lite innan vintern.
 
Gratisbild på tjockisstellish

Kistaresultat

Publicerad 2013-01-09 20:31:20 i tävlingsresultat,

Jag fick skäll på kista av sandra att jag bloggat för dåligt, och ja det har jag minsann gjort. Så här kommer lite kistaresultat!
 
Ayla
Vann fösrta dagen, kom fyra andra dagen och placerade sej 12a den tredje dagen, den fjärde dagen orkade hon inte riktigt med och fick 3 fel och fick inte hoppa final. kom 5a i Stockholmstrofen
 
Lea
Sprang som en skållad råtta och placerade sej alla dagar, kom 4a i Sollentunacupen
 
Sickan
Lunkade på, lunka lunka liksom och gick som bäst på tredje dagen när hon gick på 3+2
 
Mayden
Gick opl första dagen och briljerade andra dagen med att nolla grunden, tyvärr föll två pyttebommar i finalen.
 
 
Sam
Har jag tyvärr inga bilder på, men han gick på en 7 fel på lördagen och gick sedan på 1+1 p söndagen och kom på plats 13.
 
Då hoppas jag ni är nöjda :)

Om

Min profilbild

Jansson

Kaninhopparnörd på riktigt blir man först när man kan stå rakryggad och säga det högt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela